A Bridgestone, mint az iparág azon kevés vállalatok egyike, egy teljesen automatizált gumiabroncs gyártósorral büszkélkedhet. Az EXAMATION rendszer, amely Japánban, a Hikone vezető üzemben került megvalósításra, lehetővé teszi a minőség javítást, a termelékenység egyidejű növelése mellett.

Az EXAMATION az integrált információs rendszerek és a mesterséges intelligencia kombinációja és a BIRD 2002-i szerzői projekt kiterjesztése.  A rendszer használja a Bridgestone Intelligent Office (BIO) és a Bridgestone Intelligent Device (BID) koncepcióin alapuló új, szabadalmaztatott technológiákat. Eddig a Hikone üzem az első, amely hozzá lett igazítva az EXAMATION rendszerhez, de a jövőben ez a rendszer fokozatosan el lesz indítva mind a meglevő, mind az újonnan épített Bridgestone gyáraiban.

Jobb minőség

Az EXAMATION rendszer alapja a mesterséges intelligencia, amely érzékelők segítségével méri az abroncs egyes komponenseit 480 pontban. A nyert információk fel vannak használva valós időben a termelési folyamatokban, ami biztosítja, hogy a futófelület összes elemének összekötése ideális feltételek mellett történik. Az automata lehetővé teszi a nagyfokú precizitás elérését, amely a termékek egyneműség 15 százalékos növekedését eredményez, a konvencionális gyártási folyamathoz képest.

Nagyobb hatékonyság

Előnye a nagy termelékenység is. A konvencionális gyártási folyamat azon alapszik, hogy az összes komponens konfekcionálása csak egy forgó dobon történik. Ez azt jelenti, hogy amíg nem fejeződik be az összes réteg elhelyezése, addig nem lehet elindítani a következő lépést, ami meghosszabbítja az egész folyamatot. Az EXAMATION rendszer esetében a több dobon való megközelítést használják, ami lehetővé teszi a több gyártási szakaszának egyidejű végrehajtását. Ez a megoldás lehetővé teszi a hatékonyság megduplázását, a hagyományos eljárások hatékonyságához viszonyítva.

Tökéletes precizitás

A folyamatok automatizálása a hozzáértés szintjére vonatkozó követelmények szaporítása nélkül történik. A gyártás konvencionális eljárásai azon a feltételezésen alapultak, hogy a gumiabroncsok építése és a minőség-ellenőrzése manuálisan történik. Ez azt jelentette, hogy a folyamat kulcsfontosságú eleme a tudástól, a hozzáértétől és az oktatástól függött. Az EXAMATION rendszernek köszönhetően sikerült megszüntetni az emberi tényezőkön alapuló minőségi különbségeket és elérni a magasabb minőséget és a teljesítményt.